Conti brendovi - pileća pašteta

Pašteta je prehrambeni proizvod u obliku paste ili namaza koji se dobija finim usitnjavanjem i mešanjem različitih namirnica. Priprema se od mesne, riblje ili druge baze, kojoj se dodaju začini, masnoća, te emulgatori i stabilizatori.

Smesa se meša i usitnjava ručno, ili melje uz pomoć aparata. U neke varijante se dodaju kuvana jaja, konjak i dr.

Može se poslužiti topla ili hladna, kao namaz ili narezana na kriške. Smatra se da najkvalitetniji ukus razvije nakon što nekoliko dana odstoji na hladnom mestu. Često se konzumira sa svežim hlebom ili prepečencem, kao sastojak sendviča, hladnih predjela i kanapea. Industrijski proizvedena pašteta dolazi na tržište u limenkama, tubama, staklenkama ili crevu.

U francuskoj i belgijskoj kuhinji pâté en terrine je jelo od usitnjene mešavine mesa ili ribe i začina, kuvano i posluženo u posudama od glazirane terakote ili u kalupima, te prošarano mašću. Poslužuje se hladno. Pâté en croûte se pak priprema od mesnog ili ribljeg punjenja koje se peče i servira narezano, toplo ili hladno. Vrlo je slično engleskoj piti. Za razliku od pâté en terrine, pâté en croûte često nije nalik na jelo koje se na prostoru bivše Jugoslavije i nekim drugim zemljama naziva „pašteta“.

Pileća pašteta sa šunkom 100g

Galerija slika